Bert de Haan: “Van de jongens van de brug”

Management Three BV is uitgever van o.a. de wijkkrant ‘Om De Hoek Gekeken’ en ‘Enschede Ooit’. Een belangrijk punt in haar filosofie is het besteden van aandacht aan de kunst en cultuur in Enschede. In een recent artikel van ‘Enschede Ooit’ is bijvoorbeeld een artikel gewijd aan onze voormalige stadsdichter Bert de Haan, die een (streek)roman heeft geschreven met de titel “Van de jongens van de brug”.

Bert de Haan
Bert de Haan geeft aan zichzelf bekend te maken door te schrijven en te dichten, te schilderen, verhalen te vertellen en voordrachten te geven. Eigenlijk ben ik graag betrokken bij alles wat onze stad en streek voordeel kan bieden. Omdat ik met pensioen ben besteed ik met liefde mijn tijd om bij te dragen aan het positieve beeld van Enschede.

Zijn werkzame leven ving hij aan als barkeeper bij ‘De Kater’. Nadien heeft hij gewerkt en geschreven voor dagblad Tubantia. Om uiteindelijk te kiezen voor de meer technische schrijverij, toen hij met een goede vriend een reclamebureau startte. Dat heeft hij 25 jaar gedaan.

Liefde voor Enschede
Enschede is hem lief en die liefde is door de jaren gegroeid. In 1972 kwam hij hier samen met stadsagent Bennie. Het was in die tijd een koude en kille stad door het verlies van de textielindustrie. Mensen waren desperaat en dat drukte op de stad en met name het centrum. Dat is nu totaal anders door met name de horecaondernemers. Zoals je nu kunt zien aan de activiteiten op de Oude Markt en aan de ontspannenheid van de mensen die er lopen. In Enschede kun je je echt thuis voelen. Een stad met 165 duizend inwoners waar de gemoedelijkheid van weleer is gebleven. Het zit in de aard van de stad en haar bewoners: ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.

Van de jongens van de brug
Het boek gaat over 15 jongens rond de 15 jaar uit Beerseveen, die op de brug over het kanaal van Almelo naar Coevorden samenkomen om daar over de leuning te hangen en te verhalen over de liefde. Van onbeschreven blad tot puber zonder verkering met een grote mond, maar die verkering en de liefde wel willen omarmen.

De sfeer van het boek is autobiografisch, maar de feiten zijn veranderd of aangepast. Alles draait om waarden. Het boek wil een denktank zijn van en voor toekomstkijkers, die eens per half jaar bij elkaar komen om meer bedding te geven aan de waarden in het boek. Het boek gaat in die zin verder. Het is het eindpunt van de ideeën van Bert de Haan, maar beginpunt voor een nieuwe discussie over wat het betekent om nu en later samen te leven, wat de waarden zijn en waar men verder mee zou willen. Wat is belangrijk. Het doet denken aan de symboliek achter recente opmerkingen van Jan Terlouw, over de tijd dat het touwtje nog uit de brievenbus hing.

“Van de jongens van de brug” is een schelmenroman, erotische roman, maar vooral een roman over waarden en hoe wij die moeten respecteren en eren en daarmee verder komen. Een boek dat in elk geval zeer de moeite waard is om te lezen en te koesteren.

Bestel dit boek hier